Με Ασανσέρ στο διάστημα !!!



Οι Ιάπωνες επιστήμονες βάζουν τα δυνατά τους για την πραγματοποίηση ενός ακόμα ιδιαίτερου οράματος, ενός διαστημικού ασανσέρ που θα μας ξεναγεί στα άστρα!

 Ισχυρά και ταυτόχρονα ελαφριά καλώδια θα ξεκινούν από την επιφάνεια της Γης και θα χάνονται πάνω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας φτάνοντας σε έναν γεωσταθερό σταθμό.Κατά μήκος των καλωδίων μήκους 36.000 χιλιομέτρων, θα ανεβοκατεβαίνουν θάλαμοι που θα μεταφέρουν ανθρώπους.

Οι θάλαμοι του διαστημικού ασανσέρ, θα μεταφέρουν ανθρώπους, τεράστιες ηλιακές γεννήτριες ή ακόμα και ραδιενεργά απόβλητα. Σκοπός είναι η μείωση της απαιτούμενης ενέργειας για την μεταφορά μας στο διάστημα, αφού το «ιδιαίτερο» ταξίδι στο διάστημα θα καταναλώνει και 100 φορές λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με την εκτόξευση μιας διαστημικής ακάτου.

Η Ιαπωνία θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της μηχανικής και στην κατασκευή υλικών υψηλής ποιότητας, απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή του ασανσέρ.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια σχετίζεται με τα καλώδια. Αφού για την ανύψωση του ανελκυστήρα μέχρι τον γεωσταθερό δορυφόρο απαιτείται διπλάσιο μήκος καλωδίων, ώστε να φτάνουν σε ένα αντίβαρο, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι αυτά θα παραμένουν τεντωμένα.

Τα καλώδια θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ελαφριά, πανίσχυρα και ικανά να αντέχουν στις ωθήσεις. Σύμφωνα με τις ομάδες που ασχολούνται με τον σχεδιασμό του ασανσέρ, η λύση βρίσκεται στους νανοσωλήνες από άτομα άνθρακα, μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία μπορούν να σχηματίσουν ίνες, η μαζική παραγωγή των οποίων βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία.Τα καλώδια θα πρέπει να είναι έως και τέσσερις φορές ισχυρότερα από το ισχυρότερο υπάρχον νήμα του είδους, δηλαδή 180 φορές ισχυρότερα από το ατσάλι.

Επιπλέον, υπάρχει μια ιδέα που αφορά την τροφοδοσία του θαλάμου, καθώς αυτός ανέρχεται στο διάστημα. «Σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία τρένων υπερυψηλών ταχυτήτων,» σχολιάζει ο καθηγητής Yoshio Aoki, καθηγητής μηχανικής από το πανεπιστήμιο Nihon και διευθυντή της Ιαπωνικής Ένωσης Διαστημικού Ανελκυστήρα.

«Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, έτσι σκεφτόμαστε να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο καλώδιο, που θα παρέχει ισχύ σε όλη τη διαδρομή.»

Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας ...

 

0 Responses to Με Ασανσέρ στο διάστημα !!!

1 3